Tocilizumab

Algemeen

Interleukine-6 is een boodschapperstof die erg betrokken is bij allerlei ontstekingsreacties. Ook bij artritis speelt deze stof een belangrijke rol. Tocilizumab behoort tot de biofarmaca en blokkeert de werking van interleukine-6.

Tocilizumab wordt gebruikt in geval klassieke reumatherapie faalt. Het is een duur medicijn; in de regel wordt dit medicijn pas toegediend indien je voldoet aan de criteria voor terugbetaling door de ziekteverzekering.

Voor de start van tocilizumab-therapie wordt gescreend naar vroeger contact met tuberculose, typisch door middel van een huidtest (Mantouxtest) en een radiologie van de longen. Een latente tuberculose zou immers kunnen opflakkeren onder deze therapie.

De informatie die je hier vindt vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn. Lees ook de informatie op de bijsluiter en hou nauwkeurig rekening met de specifieke richtlijnen die je arts meegeeft.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Tocilizumab wordt toegediend via maandelijks infuus. De dosis wordt aangepast aan het lichaamsgewicht.

De toediening gebeurt typisch via het dagziekenhuis.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Allergische reacties kunnen optreden tijdens de toediening van het infuus of kort erna.

Tocilizumab kan je immuunweerstand beïnvloeden; bespreek daarom met je arts de best passende voorzorgen (bijvoorbeeld vaccinaties).

 

 

Wist je dat...

… de meeste vormen van artritis ontstaan door een ontsporing van de normale afweer of immuniteit. Het afweersysteem vergist zich en maakt ook antistoffen tegen lichaamseigen weefsel. We spreken over een autoimmuunziekte.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek