Wat zijn Patient Partners?

Patient Partners zijn mensen met artritis die een intensieve opleiding kregen over hun aandoening. Nadien brengen ze de opgedane kennis als ervaringsdeskundige over, vooral aan studenten geneeskunde, aan artsen en andere gezondheidswerkers. Die krijgen de gelegenheid om de aangetaste gewrichten uitgebreid en gericht te onderzoeken, terwijl ze van de Patient Partners allerlei nuttige kennis en informatie krijgen. Het project gaat ervan uit dat ervaringsdeskundigen het best geplaatst zijn om de vroegste tekenen van de ziekte te herkennen en te beschrijven en om die kennis door te geven. Bovendien willen Patient Partners een goed beeld geven van de gevolgen van hun ziekte op het sociale vlak. Ze zijn perfect geplaatst om te vertellen wat het betekent te leven met artritis.

Het programma ontstond eind vorige eeuw in de Verenigde Staten en waaide nadien over naar Europa. Zowel in Nederland en België zijn Patient Partners aan het werk. Het project werd eerst ontwikkeld voor reumatoïde artritis. Meer recent startte ook een groep Patient Partners met de ziekte van Bechterew. De regelmatige contacten met andere Patient Partners – lotgenoten dus – ervaren de deelnemers als een bijzonder waardevol neveneffect van het programma.

 

Wist je dat...

… ook mensen met artritis baat hebben bij beweging? Fietsen en zwemmen zijn uitstekende vormen van sport omdat ze de gewrichten laten bewegen zonder ze te belasten. Ook andere vormen van sport of beweging kunnen zeker, maar luister steeds naar je lichaam en vermijd overbelasting.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek