Mogen schoenen ook mooi zijn?

Schoenen zijn niet alleen functioneel; ze maken deel uit van iemands outfit. Modieus schoeisel vergt gewoonlijk meer offers van een vrouwelijke dan van een mannelijke voet: hoge hakken en een puntige voorvoet geven de schoen een elegant uitzicht, maar maken het de draagster vaak knap lastig om lang te staan of te stappen – zeker indien artritis in het spel is.

Artritis laat de voet geregeld niet onaangetast. Een doorzakking van het voetgewelf (platvoet) verhoogt de druk op de basisgewrichtjes van de tenen; dat geeft vooral last bij langer stappen. De stand van de grote teen kan veranderingen ondergaan; andere tenen kunnen vervormen tot hamertenen. Een klassieke schoen is niet voorzien op deze vormveranderingen. Dat ondervindt de man, en zeker de vrouw met artritis maar al te vaak. In de gewone handel bestaan wel schoenen die beter comfort verschaffen aan een 'moeilijke' voet: het zijn schoenen vervaardigd uit soepel materiaal, met een bredere voorvoet, een goede schokabsorberende zool en een niet al te hoge hak. Het compromis tussen elegantie en comfort is moeilijk, en dat ondervinden heel wat artritislijders dagelijks.

Indien de voetafwijkingen van die aard zijn dat een gewone schoen, al dan niet met een steunzool, onvoldoende comfort biedt, kunnen verschillende opties overwogen worden. Gespecia liseerde vakmensen kunnen een orthopedisch schoeisel op maat vervaardigen, dat optimaal de voet ondersteunt en druk of wrijving van het schoeisel op de voet minimaliseert. Ook de toekomstige drager van zulke schoenen heeft inspraak in het ontwerp en uitzicht van de schoen in wording. Aarzel bijvoorbeeld niet uw kleurvoorkeuren kenbaar te maken. Sommige schoenmakers bieden een breder kleurenpallet dan andere. Informeer naar de mogelijkheid om een leerkleur dat jij graag wilt bij te bestellen. Ook accessoires en ontwerpdetails zullen het uitzicht van de schoenen mee bepalen en moeten doorgepraat worden met de klant. Een aandachtspunt voor een vrouwelijke schoen is de hak: een afzonderlijke hak oogt mooier dan een hak die doorloopt naar de rest van de zool.

Orthopedische schoenen zijn duur, maar in de regel worden ze terugbetaald door de verzekering indien de noodzaak ervoor wordt erkend. Voetvervormingen door artritis vormen een typische indicatie voor orthopedische schoenen.

Soms is een voetoperatie aangewezen om de stand van een of meerdere tenen te corrigeren.

 

Wist je dat...

… de meeste vaccins zonder probleem kunnen worden toegediend aan mensen met artritis. In geval echter immuunonderdrukkende medicatie wordt ingenomen, kunnen echter geen levende vaccins worden toegediend (zoals bijvoorbeeld het gelekoortsvaccin). Wie een reis plant naar regio’s waar zulk vaccin vereist is, dient daar rekening mee te houden.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek