Is roken schadelijk voor de gewrichten?

Roken is niet alleen schadelijk voor de longen, het hart en de bloedvaten; het houdt ook verband met artritis. Schadelijke stoffen aanwezig in tabaksrook kunnen bijdragen tot het ontstaan van gewrichtsontsteking. Bovendien vertonen mensen die roken een minder goed effect op reumamedicijnen.

Als je ook de kostprijs van roken in acht neem – een bedrag dat gauw hoger is dan 1500€ per jaar – hoeveel meer redenen heb je dan nodig als artritislijder om te stoppen met roken? Dit geldt ook voor de partners en collega's van artritislijders: passief roken houdt evenzeer risico's in!

En toch is rookstop nooit eenvoudig. Je moet immers zowel een lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid overwinnen. Er kunnen ook andere factoren meespelen, zoals angst om te verzwaren na rookstop. Indien het op eigen kracht niet lukt, kan je steeds beroep doen op een tabakoloog of rookstopconsulent. Praat er ook over met je arts.

 

Wist je dat...

… er heel wat keuken- of huishoudhulpjes bestaan die erg handig zijn voor mensen met artritis. Heel wat van deze hulpmiddelen vind je in zorgwinkels. Meer en meer vind je ze ook in de gewone handel, vaak in hippe kleuren en modellen, waardoor ze niet stigmatiserend zijn.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek