Helpt Tai chi bij artritis?

Letterlijk vertaald betekent Tai Chi 'de eindeloos bewegende vuist'. Het is een Chinese krijgskunst die beoefend wordt zowel om gezondheidsredenen als voor zelfverdediging. Typisch zijn de zachte, vloeiende bewegingen; ze dragen bij tot een beter evenwicht tussen lichaam en geest. Het is een combinatie van oefening, ontspanning en meditatie.

Tai Chi wordt traag en evenwichtig beoefend zonder de stroom van de bewegingen te onderbreken. Het lichaam dient steeds ontspannen te blijven en nooit te worden opgespannen. Iedere beweging vloeit over in de volgende. Om de kunst goed te beoefenen is concentratie vereist die de geest leegmaakt. Dit werkt ontstressend.

Een aantal wetenschappelijke studies onderzocht het nut van Tai Chi voor personen met artritis. In de eerste plaats levert deze sport de algemene voordelen van lichaamsoefening: behoud of verbetering van de algemene conditie, soepelheid en spiertonus. Toegevoegde waarden zijn bovendien het mentaal rustgevend en algemeen ontspannend effect.

Als deze sport je aantrekt en als je vermoedt dat je deze zachte vorm van krijgskunst leuk zult vinden, ga dan gerust eens op verkenning. Maar let op: Tai Chi vervangt helemaal niet je artritismedicijnen!

 

Wist je dat...

… personen met voetvervormingen door artritis in de regel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de ziekteverzekering bij de aanschaf van orthopedische schoenen?

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek