Mag ik sporten?

'Dokter, mag ik nog sporten?' of 'Dokter, zal ik kunnen blijven sporten?' zijn vaak gestelde vragen wanneer de diagnose van artritis wordt gesteld. Het antwoord is genuanceerd maar toch vooral bevestigend: 'Alsjeblief, blijf bewegen. Kies een sport in functie van je mogelijkheden. Geef voorkeur aan de sport die je zelf leuk vindt en het liefste doet. '

Zwemmen laat toe dat de spieren oefenen en zich terzelfdertijd ontspannen in het water. Gewrichten kunnen bewegen zonder overbelast te worden. Dat is ideaal. Mensen met artritis hebben meestal voorkeur voor een badtemperatuur die ietsje hoger ligt dan gemiddeld. Bel gerust naar de uitbater van een zwembad en vraag naar de watertemperatuur – zo kan je vergelijken en kiezen. Ook de infrastructuur voor omkleden en douchen, de drukte of rust in en rond het zwembad kunnen een rol spelen bij de keuze van het zwembad.

Fietsen ondersteunt vooral de conditie van de onderste ledematen, zonder deze gewrichten te overbelasten. Ook de algemene conditie vaart er wel bij. Je kan kiezen voor een hometrainer in de leefkamer, liefst met een leuk muziekje op de achtergrond, of voor fietsen in open lucht. Fietsen in groep schrikt sommige mensen af uit vrees te moeten afhaken op een helling of bij tegenwind. Waarom geen fiets overwegen met een elektrisch hulpje? Hiermee speel je zeker niet vals! Integendeel: het opent de mogelijkheid om te blijven fietsen en het voorkomt dat een hindernis je zou ontmoedigen om te vertrekken.

Fietsen en zwemmen zijn ideale sporten voor personen met een gewrichtshinder, maar niet de enige. Misschien moet je bij sommige sporten enkele voorzorgen nemen: dubbeltennis in plaats van enkeltennis, extra comfortabele sportschoenen, voldoende opwarming. Aarzel niet om je aan te sluiten bij een sport- of fitnessclub als je het gevoel hebt dat dit lukt. Geef gewoon aan indien sommige oefeningen voor jou te belastend zijn of indien ze gewrichtspijn veroorzaken. Werk aan je conditie en zorg voor ontspanning, terwijl je toch luistert naar je lichaam. Gepaste begeleiding kan aangewezen zijn. De huidige artritismedicijnen geven ongetwijfeld een duwtje in de rug.

 

Wist je dat...

… twee tot drie procent van de bevolking kampt met één of andere vorm van artritis of onstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis, Bechterew-artritis, psoriasisartritis of jicht?

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek