Stofnaam of merknaam?

De stofnaam (of ook: generieke of generische naam) van een geneesmiddel, is de benaming die wordt gegeven aan de werkzame stof in het geneesmiddel. Ook al bedenken fabrikanten vijf of tien verschillende merknamen voor een bepaald geneesmiddel, de stofnaam zal altijd dezelfde blijven, en is ook identiek in alle landen, wereldwijd. De stofnaam vind je terug op de verpakking van het geneesmiddel, maar doorgaans in kleinere letters dan de merknaam.

Als fabrikanten een geneesmiddel op de markt brengen, geven ze het geneesmiddel ook een merknaam. Vaak is dat een naam die iets makkelijker in de mond ligt dan de stofnaam van de actieve stof die in het geneesmiddel is verwerkt. Mensen gebruiken ook de merknaam wanneer ze over hun medicatie spreken. Zo gebeurt het dat één medicijn, met één stofnaam, door vijf of meer fabrikanten op de markt wordt gebracht, telkens onder een andere merknaam. En zo gebeurt het ook dat één en dezelfde fabrikant een bepaald medicijn, met een bepaalde stofnaam, in verschillende landen onder verschillende merknamen op de markt brengt. De merknaam staat in grote letters vermeld op de verpakking.

 

Wist je dat...

… artritis ook kan ontstaan als gevolg van een tekenbeet? We spreken in dit geval over Lyme-artritis. Deze vorm van artritis kan optreden als de teek besmet is met de Lyme-microbe (Borrelia Burgdorferi).

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek