Artritis en zwangerschap?

Er bestaat een opmerkelijke wisselwerking tussen zwangerschap en artritis. Deze wisselwerking verschilt naargelang van het type artritis.

Een vrouw met reumatoïde artritis ondervindt in de regel duidelijke verbetering van haar gewrichtssymptomen tijdens een zwangerschap; na de bevalling hebben de reumasymptomen meestal de neiging om opnieuw toe te nemen. In geval van lupus, een andere vorm van reuma, is het effect van de zwangerschap vaak omgekeerd, met een neiging tot toename van ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap. De tijdelijke veranderingen in de hormoonhuishouding en de afweerstatus van de zwangere vrouw spelen hierbij vermoedelijk een rol.

Een bijzonder punt van aandacht is de inname van medicatie voorafgaand aan de zwangerschap en tijdens de zwangerschap. Sommige klassieke reumamedicijnen zoals methotrexaat mogen door de vrouw helemaal niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap, of maanden voorafgaand aan de zwangerschap, en dit om te vermijden dat deze medicatie afwijkingen zou veroorzaken bij het kind. Andere medicijnen kunnen dan weer min of meer veilig worden ingenomen tijdens de zwangerschap. Het is noodzakelijk om kinderwens en eventuele planning van een zwangerschap tijdig met de arts te bespreken.

 

Wist je dat...

… ook mensen met artritis baat hebben bij beweging? Fietsen en zwemmen zijn uitstekende vormen van sport omdat ze de gewrichten laten bewegen zonder ze te belasten. Ook andere vormen van sport of beweging kunnen zeker, maar luister steeds naar je lichaam en vermijd overbelasting.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek