Jicht

Algemeen

Jicht houdt verband met een teveel aan urinezuur: een deel daarvan maakt het lichaam zelf aan, een ander deel komt via de voeding naar binnen. Urinezuur kan neerslaan onder vorm van kristallen. Indien dit gebeurt ter hoogte van het gewricht, ontstaat een acute jichtaanval. Jicht komt voor bij ongeveer vijf personen op duizend, duidelijk meer bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen kan de ziekte al optreden vanaf jong volwassen leeftijd; bij vrouwen daarentegen bijna nooit voor de leeftijd van de menopauze. Een aanverwante vorm van jicht is de zogenaamde pseudo-jicht (chondrocalcinose). Deze vorm van artritis is het gevolg van de neerslag van kalkhoudende kristallen. De artritis treft meestal grote gewrichten zoals de knieën of de polsen.

Verschijnselen

Een eerste aanval van jicht doet zich meestal voor ter hoogte van één gewricht, typisch het basisgewrichtje van de grote teen. Zulk een aanval kan erg pijnlijk zijn. In de loop van de tijd kan het aantal betrokken gewrichten toenemen, of kan het evolueren naar een chronische vorm van gewrichtsontsteking.

Behandeling

Tegenwoordig is jicht een goed behandelbare aandoening. Daarvoor worden vooral medicijnen gebruikt die de aanmaak van urinezuur remmen (allopurinol). Dieetbeperkingen, die vroeger de enige behandelingsoptie waren voor mensen met jicht,  zijn vandaag wat minder streng.

Bij een acute aanval van jicht worden aspirine-achtige (niet-steroïdale) ontstekingsremmers gegeven, soms samen met colchicine.

Een verhaal

Jos is een zakenman van middelbare leeftijd met regelmatige restaurantverplichtingen. Op een nacht – de avond voordien was er een kleine vriendenbijeenkomst – wordt hij gewekt door een scherpe pijn aan de basis van zijn rechter grote teen. Eerst is er alleen een soort tintelend gevoel. Bijna met de minuut wordt de pijn echter stekender. Hij kan nog nauwelijks het contact met zijn laken verdragen. De huid rondom het gewrichtje ziet rood, is opgezet en voelt warm aan. Omdat de pijn in alle hevigheid blijft aanhouden, raadpleegt Jos zijn arts zodra het dag wordt. ‘Dit is jicht’, luidt de diagnose.

Lees verder in het boek ‘Mensen met artritis’

 

Wist je dat...

… er bijzonder weinig wetenschappelijke gegevens zijn die het nut van diëten bij chronische artritis ondersteunen. Uitzondering daarop is jicht. De regels voor een gezonde voeding gelden voor iedereen, ook voor mensen met artritis.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek