Psoriasisartritis

Algemeen

Huidpsoriasis komt frequent voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 2% van de bevolking vertoont schilferende huidveranderingen, vooral ter hoogte van de strekzijde van ellebogen en knieën of ter hoogte van de behaarde hoofdhuid – letsels die verklaard kunnen worden op basis van psoriasis. Ook de nagels van handen of voeten kunnen veranderingen vertonen, zoals nagelputjes of olievlekken. Sommige personen met huidpsoriasis hebben ook artritis – zowat één op vijf. Dit noemen we psoriasisartritis. Vaak is er ook een familiegeschiedenis van psoriasis.

Verschijnselen

Het artritispatroon kan variëren. Soms is een groter aantal gewrichten ontstoken en vertoont de verschijningsvorm gelijkenissen met reumatoïde artritis. In andere gevallen is het aantal ontstoken gewrichten beperkt. Ook de ruggengraat kan betrokken zijn in het ontstekingsproces, waardoor gelijkenissen ontstaan met ziekte van Bechterew. De symptomen van pijn en stramheid doen typisch denken aan een ontstekingsprobleem: nachtelijke pijn, lange ochtendstramheid en eventueel zwelling van aangetaste gewrichten.

Behandeling

Naargelang van de verschijningsvorm kan de behandeling variëren. Benevens aspirine-achtige ontstekingsremmers kunnen basistherapieën zoals sulfasalazine, methotrexaat of leflunomide in een groot aantal gevallen voldoende effect leveren. Wanneer klassieke therapie faalt, kan anti-TNF-therapie worden voorgesteld.

Een verhaal

Van psoriasis had hij wel eens gehoord en artritis klonk hem ook niet onbekend in de oren. Maar dat er ook iets bestaat als psoriasisartritis wist Maarten niet. Tot hij er twee jaar geleden zelf mee werd geconfronteerd. ‘Ik ben wat sneller vermoeid dan vroeger en heb af en toe een aanval van artritis. Maar dankzij de medicijnen gaat het goed.’

Lees verder in het boek ‘Mensen met artritis’

 

Wist je dat...

… artritis niemand hoeft tegen te houden op reis te gaan. Wel vergt het mogelijk wat meer voorbereiding en organisatie. Informeer goed hoe je bepaalde medicijnen het beste meeneemt. Bespreek de wenselijkheid of mogelijkheid van vaccinaties tijdig vooraf met je arts.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek