Vasculitis

Algemeen

Bloedvaten kunnen betrokken zijn in een veralgemeend reumatische ontstekingsproces. Vasculitis verwijst naar een reumatische ontsteking van de bloedvatwand, waardoor de wand verdikt en de opening van het bloedvat vernauwt. Een belangrijk gevolg daarvan is verminderde bloeddoorstroming en weefselschade.

Soms treedt vasculitis op los van andere reumatische aandoeningen (primaire vasculitis); in andere gevallen maakt de vasculitis deel uit van een breder ziektecomplex (secundaire vasculitis, in associatie met verschijnselen van lupus of reumatoïde artritis).

In sommige omstandigheden kunnen typische reuma-antistoffen worden gevonden.

Verschijnselen

De symptomen zijn heel erg afhankelijk van het preciese type vasculitis, van het kaliber van de aangetaste bloedvaten (kleine of grote vaten) en de locatie ervan. Indien bijvoorbeeld de kleine vaatjes van het uitwendig oog getroffen zijn  door vasculitis, verkleurt het oogwit rood. Vasculitis van grotere bloedvaten ter hoogte van de spieren of de huid kan leiden tot wonden die moeilijk genezen.

Benevens de symptomen die rechtstreeks verband houden met de bloedvataantasting, kunnen ook atypische algemene symptomen optreden (koorts, moeheid, malaisegevoel).

Behandeling

De behandeling is heel erg afhankelijk van het type en de uitgebreidheid van de vasculitis. Vaak is cortisonetherapie noodzakelijk, al dan niet gecombineerd met andere immuunonderdrukkende medicijnen.

 

Wist je dat...

… artritis op elke leeftijd kan ontstaan, ook op kinderleeftijd, en dat er verschillende vormen van kinderreuma bestaan?

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek