Diclofenac

Algemeen

Diclofenac behoort tot de klassieke aspirineachtige of niet-steroïdale ontstekingsremmers. Deze naam duidt erop dat ze geen cortisone-achtige of steroïde effecten hebben. Ze hebben een symptomatisch effect op de symptomen van gewrichtspijn en -stramheid.

De informatie die je hier vindt vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn of de informatie die je arts je meegeeft.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Diclofenac wordt meestal langs de mond ingenomen. De laagste dosis die voldoende is om de symptomen te controleren is te verkiezen. Overschrijd de dosis van 150 mg per dag niet.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Klassieke aspirineachtige ontstekingsremmers kunnen complicaties veroorzaken ter hoogte van maag of darm. Om die reden worden ze met terughoudendheid gebruikt, vooral indien er reeds vroeger een maagzweer optrad, bij oudere personen, of bij personen die ook cortisonederivaten of bloedverdunners innemen.  Soms worden ze samen voorgeschreven met maagbeschermende medicijnen.

Andere bijwerkingen kunnen zijn: huiduitslag, vochtophoping, bloeddrukverhoging, stoornissen in de werking van lever of nieren

 

Wist je dat...

… het belangrijk is dat artritis (ontstekingsreuma) in een vroege fase wordt vastgesteld en behandeld? Vroeg ingestelde therapie kan blijvende gewrichtsvervormingen in de meeste gevallen voorkomen.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek