Indometacine

Algemeen

Indometacine behoort tot de klassieke aspirineachtige of niet-steroïdale ontstekingsremmers (non-steroidal anti-inflammatory drugs, kortweg NSAID). Deze naam duidt erop dat ze geen cortisone-achtige of steroïde effecten hebben. Ze hebben een symptomatisch effect op de gewrichtspijn en -stramheid. Indometacine was lange jaren een referentie-NSAID voor mensen met artritis. De voorbije jaren werd het meer en meer vervangen door andere vertegenwoordigers uit deze klasse.

De informatie die je hier vindt, vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn of de informatie die je arts je meegeeft. Bij gebruik van NSAID door kinderen dienen de toedieningsvorm en dosering steeds goed met de arts overlegd te worden. De aanbevelingen voor kinderen kunnen immers afwijken van die voor volwassenen.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Indometacine  kan langs de mond worden ingenomen. De gecommercialiseerde preparaten voor toediening via de mond zijn echter van de markt verdwenen. Voor het gebruik bij artritis wordt indometacine vandaag alleen nog gecommercialiseerd onder de vorm van suppo’s. De laagste dosis die voldoende is om de symptomen te controleren is te verkiezen. Overschrijd liefst de dosis van 1 suppo per dag niet.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Klassieke aspirineachtige ontstekingsremmers kunnen complicaties veroorzaken ter hoogte van maag of darm. Om die reden worden ze met terughoudendheid gebruikt, vooral indien er reeds vroeger een maagzweer optrad, bij oudere personen, of bij personen die ook cortisonederivaten of bloedverdunners innemen. Soms worden ze samen voorgeschreven met maagbeschermende medicijnen.

Andere bijwerkingen kunnen zijn: huiduitslag, vochtophoping, bloeddrukverhoging, stoornissen in de werking van lever of nieren.

 

Wist je dat...

 

… pijnlijke of stramme gewrichten tot de klachten behoren waarmee mensen het vaakst een arts raadplegen?

 

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek