Methotrexaat

Algemeen

Methotrexaat is een klassieke basistherapie voor reumatoïde artritis en psoriasisartritis. Het effect is niet onmiddellijk merkbaar, het kan 6 tot 8 weken duren vooraleer klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. In de regel wordt foliumzuur aan de behandeling toegevoegd om bijwerkingen te minimaliseren. Voor een groot aantal mensen met artritis is methotrexaat een succesvol middel dat op lange termijn kan worden ingenomen.

In een totaal andere medische context en in veel hogere dosis, wordt methotrexaat ook gebruikt voor de behandeling van mensen met sommige vormen van kanker. Dit staat echter totaal los van de behandeling in de typisch lage reumadosis die aan mensen met artritis wordt voorgeschreven.

De informatie die je hier vindt vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn. Lees ook de informatie op de bijsluiter en hou nauwkeurig rekening met de specifieke richtlijnen die je arts meegeeft.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Methotrexaat wordt ingenomen onder vorm van tabletten of onder vorm van een inspuiting, in beide gevallen wekelijks, volgens het schema dat de arts je meegeeft. De dosis varieert van 7.5 tot 20 mg per week.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Mogelijke bijwerkingen zijn: onpasselijkheid en maag-darmklachten (op de dag van inname), daling van het aantal bloedcellen (rode of witte bloedcellen, bloedplaatjes), gestoorde levertests; soms haarverlies; zeldzaam longstoornissen. In geval van verminderde nierfunctie wordt de dosis aangepast of wordt het medicijn niet opgestart. Extra inname van foliumzuur bevordert de goede tolerantie van methotrexaat.

Methotrexaat kan je immuunweerstand beïnvloeden; bespreek daarom met je arts de best passende voorzorgen (bijvoorbeeld vaccinaties).

Methotrexaat mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, of 3 tot 6 maanden voorafgaand aan de bevruchting, omwille van het gevaar voor aangeboren afwijkingen bij het kind.

Om de veiligheid op te volgen wordt regelmatig een bloedcontrole uitgevoerd.

 

Wist je dat...

… dat therapietrouw de eerste voorwaarde is voor een goede werking van een geneesmiddel? Een medicijn zal inderdaad alleen helpen als je het correct gebruikt. Wie verschillende medicijnen gebruikt, kan baat hebben bij een medicijnendoos waarin je de medicatie voor een hele week klaarzet.

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek