Sulfasalazine

Algemeen

Sulfasalazine is een klassieke basistherapie voor reumatoïde artritis, psoriasisartritis en spondylartropathie in geval er sprake is van artritis van perifere gewrichten. Het effect is niet onmiddellijk merkbaar, het kan 2 tot 3 maanden duren vooraleer klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten duidelijk afnemen.

In geval van reumatoïde artritis is het effect van sulfasalazine meestal minder uitgesproken dan dat van methotrexaat of leflunomide. Sulfasalazine wordt ook gebruikt bij chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

De informatie die je hier vindt vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn. Lees ook de informatie op de bijsluiter en hou nauwkeurig rekening met de specifieke richtlijnen die je arts meegeeft.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Sulfasalazine wordt ingenomen onder vorm van tabletten. Het dosisschema wordt in de regel progressief opgebouwd tot een onderhoudsdosis van 2 of 3 gram per dag. Zo een opbouwschema zou er als volgt kunnen uitzien: week 1 neem je 1 tablet ’s ochtends en 1 tablet ’s avonds; week 2 neem je 2 tabletten ’s ochtends en 1 tablet ’s avonds; vanaf week 3 neem je 2 tabletten ’s ochtends en 2 tabletten ’s avonds. Volg wel de specifieke instructies die je arts je geeft.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

De meest voorkomende bijwerkingen die je kan voelen zijn onpasselijkheid of huiduitslag. Sommige personen reageren allergisch op dit medicijn.

Soms kan sulfasalazine een daling van bloedcellen teweegbrengen of een stoornis van de levertests. Daarom zijn geregelde bloedcontroles aangewezen.

Bij inname van sulfasalazine verandert de kleur van urine tot oranjerood; dit is onschuldig.

Tijdens de inname van sulfasalazine kan bij mannen een verminderde vruchtbaarheid bestaan. Tenzij anders aangegeven door uw arts kan sulfasalazine worden ingenomen tijdens de zwangerschap.

 

Wist je dat...

… er ieder jaar een delegatie mensen met artritis samen met zorgverleners en sympathisanten vanuit Brussel naar het Europese Reumacongres (EULAR) fietsen? Dit om reumatische aandoeningen in de kijker te zetten en om tegelijk fondsen te werven voor het wetenschappelijk reumaonderzoek

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek