Hydroxychloroquine

Algemeen

Hydroxychloroquine is origineel een anti-malariamedicijn, dat echter ook in de reumatologie zijn toepassing vindt. Als reumabasistherapie wordt het typisch voorgeschreven aan mensen met lupus. Soms wordt het ook voorgeschreven in milde gevallen van reumatoïde artritis. Het effect is niet onmiddellijk merkbaar, het kan 2 tot 4 maanden duren vooraleer de klachten afnemen.

De informatie die je hier vindt vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn. Lees ook de informatie op de bijsluiter en hou nauwkeurig rekening met de specifieke richtlijnen die je arts meegeeft.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Hydroxychloroquine wordt dagelijks ingenomen onder vorm van tabletten (1 tot 2 tabletten van 200 mg daags).

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Bijwerkingen zijn eerder uitzonderlijk. Soms komt onpasselijkheid of jeuk voor. Soms kan hydroxychloroquine een effect hebben op de ogen. Een belangrijke voorzorg is een oogartscontrole (1 tot 2 maal per jaar) om eventuele oogafwijkingen tijdig op te sporen. Meld snel aan je arts indien je problemen met je ogen zou ondervinden: dubbel of wazig zien, het zien van lichtflitsen of kringen rondom lichtbronnen.

Hydroxychloroquine kan worden doorgegeven tijdens een eventuele zwangerschap.

 

Wist je dat...

… twee tot drie procent van de bevolking kampt met één of andere vorm van artritis of onstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis, Bechterew-artritis, psoriasisartritis of jicht?

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek