Tenoxicam

Algemeen

Tenoxicam behoort tot de klassieke aspirineachtige of niet-steroïdale ontstekingsremmers (non-steroidal anti-inflammatory drugs, kortweg NSAID). Deze naam duidt erop dat ze geen cortisone-achtige of steroïde effecten hebben. Ze hebben een symptomatisch effect op de gewrichtspijn en -stramheid.

De informatie die je hier vindt, vervangt niet de informatie op de bijsluiter van het medicijn of de informatie die je arts je meegeeft. Bij gebruik van NSAID door kinderen dienen de toedieningsvorm en dosering steeds goed met de arts overlegd te worden. De aanbevelingen voor kinderen kunnen immers afwijken van die voor volwassenen.

Hoe wordt dit medicijn toegediend?

Tenoxicam wordt langs de mond ingenomen. De laagste dosis die voldoende is om de symptomen te controleren is te verkiezen. Overschrijd liefst de dosis van 20 mg per dag niet.

Wordt dit medicijn goed verdragen?

Klassieke aspirineachtige ontstekingsremmers kunnen complicaties veroorzaken ter hoogte van maag of darm. Om die reden worden ze met terughoudendheid gebruikt, vooral indien er reeds vroeger een maagzweer optrad, bij oudere personen, of bij personen die ook cortisonederivaten of bloedverdunners innemen. Soms worden ze samen voorgeschreven met maagbeschermende medicijnen.

Andere bijwerkingen kunnen zijn: huiduitslag, vochtophoping, bloeddrukverhoging, stoornissen in de werking van lever of nieren.

 

Wist je dat...

… het Nederlandse Reumafonds (gesticht in 1926) en het Belgisch Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek (gesticht in 1999) samen bijna 100 jaar actief zijn. Ze brengen fondsen bijeen die het wetenschappelijk onderzoek naar reumatische aandoeningen stimuleren. De voorbije 10 jaar waren de vernieuwingen erg groot. Wordt artritis straks geneesbaar?

Deze en meer info over artritis vind je in het boek “Mensen met artritis”

Bestel het boek